Ost är produkten av en levande process som andas – och naturligtvis måste den förvaras på bästa sätt för att den ska vara som bäst. Det bästa sättet är att använda sig av en ostkupa.
Förvara din ost efter köpet
Innan du bestämmer dig för hur och var du ska lagra din ost, planera först hur mycket ost du ska köpa och hur snabbt du planerar att använda den. Därför är det även avgörande hur stor ostkupa du behöver. Det finns inget mer nedslående än att köpa för mycket av en läcker gourmetost och lämna den bortglömd på baksidan av kylen. Sikta på att köpa max 3-5 dagar. Det är bäst att förvara ost, av alla sorter, i ett mörkt, svalt och luftigt utrymme – grönsaksfacket i ett genomsnittligt kylskåp är idealiskt, eftersom det inte är för fuktigt eller kallt.
Slå in din ost eller använd en ostkupa
Ost ska få andas, men detta behöver lite balans för att undvika att osten torkar ut eller blir för fuktig och svettig. Om din ost kommer inlindad i vaxat papper, behåll omslaget eftersom det är utformat för att hjälpa din ost att andas. Om vaxat papper inte är tillgängligt kan du använda hushållsfolie för ädelostar speciellt, eftersom det hjälper dem att behålla fukten. Du kan också använda dig av en ostkupa. Vissa ostkupor har till exempel väldigt små hål för att låta den andas. Du kan också använda matfilm – den ska dock endast användas för att täcka snittytan och lämna svålen exponerad för luft. Att låta matfilmen sitta kvar för länge kan uppmuntra mögel att utvecklas, så använd alltid en ny bit efter skärning. Detta gäller även när du använder en ostkupa.
Förvara ost efter skivning
När du har brutit dig in i en ny ost, förvara den i en förseglad Tupperware-låda. Detta kommer att förhindra lukten från att fylla resten av ditt kylskåp, och även hålla osten fri från andra starkt luktande föremål därinne. Ett användbart sätt att säkerställa en lång livslängd för din ost är att stoppa en liten sockerbit i din ostkupa. Kuben kommer att absorbera överflödig fukt och förhindra att osten svettas.
Innan servering
Ost avnjuts bäst i rumstemperatur, och den bör tas ur kylen i minst en timme innan servering, om du inte befinner dig i en ovanligt varm och fuktig miljö. Ett tips är att fortfarande ha på ostkupan även när du tagit ut den. Ta inte av kupan förens du ska börja äta. Mindre portioner ost kan torka upp snabbare än stora bitar, så om du planerar att servera färdigskurna bitar, till exempel på en ostbräda, är det bäst att portionera osten precis innan servering.